Hoe kom je aan goede plattegronden

Leestijd: 4 minuten

Plattegronden zijn essentieel voor de verkoop van je woning. De aanwezigheid van plattegrond heeft veel invloed op de beslissing van kijkers om je woning ook daadwerkelijk te willen bezichtigen. Kopers willen namelijk weten hoe een huis is ingedeeld en een goede plattegrond helpt hen dit snel duidelijk te krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat veel kopers gewoon vinden dat tekeningen erbij horen. Zonder tekeningen is je aanmelding dan ook niet compleet. Panden zonder goede plattegronden zijn daardoor minder aantrekkelijk. Mis deze kans dus niet.

Goede plattegronden kunnen jouzelf, als verkoper, ook helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van de oppervlakte berekeningen (zoals de vierkante meters woonoppervlakte, de hoeveelheid bergruimte en diverse inhoudsmaten). Deze meetgegevens heb je namelijk toch nodig, op het moment dat jij je woning op Brickler gaat aanmelden en je de kenmerken van je woning wil opgeven.

Maar waar haal je de plattegronden van je woning vandaan?

1. Oude verkoopbrochure of dossier

Heb je de oude verkoopbrochure nog, van het moment dat jij zelf het huis gekocht hebt? Wellicht zaten daar de plattegronden bij. Heb je oude plattegronden of bouwtekeningen liggen, controleer dan wel of alle maten nog kloppen en of er tussentijds geen veranderingen van de indeling hebben plaatsgevonden. Wellicht is de woning ondertussen uitgebouwd of heb je een grote dakkapel geplaatst en zijn deze wijzigingen nog niet in de oude tekeningen verwerkt. Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor de berekeningen van het aantal vierkante meters woonoppervlakte en de inhoudsmaten van je woning.

2. Zelf inmeten en tekenen

Heb je zelf nooit tekeningen ontvangen dan is het voor sommige verkopers het meest voor de hand liggend om zelf met een meetlat het huis in te meten en de woning schetsmatig uit te tekenen. Bij grotere woningen kan dat best een hele klus zijn, maar voor appartementen en woningen met een eenvoudige indeling is dat, met wat basis hulpmiddelen, redelijk eenvoudig uit te voeren.

Tekenen op schaal

Hou er rekening mee dat woningen op een schaal van 1:100 getekend worden. Dat betekent dat 1 meter in de werkelijkheid op papier 1 cm is. Bij appartementen en kleinere woningen wordt er vaak met een schaal van 1:50 gewerkt. Hierbij is iedere meter in de werkelijke ruimte op papier 2 cm lang. Er zijn speciale schaallinialen te koop die het makkelijk maken om meteen op schaal te tekenen zonder dat je eerst zelf hoeft om te rekenen.

3. Gemeentearchief

Heb je geen plattegronden, dan kan je, voordat je zelf met de meetlat aan de slag gaat, ook bij de gemeente van jouw woonplaats informeren of zij in hun bouwarchief een kopie van de originele plattegronden van je huis hebben. In dit archief bewaren zij alle bouwaanvragen en bijbehorende tekeningen. Maar ook vaak van de verleende vergunningen en eventuele constructieberekeningen. Op nagenoeg iedere gemeentelijke website kan je in een zoekveld: “bouwtekening of bouwdossier” intikken en je wordt vanzelf doorgeleid naar de juiste afdeling of mailadres om de aanvraag voor inzage te doen.

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren hun archief, met alle bouwinformatie en bijbehorende tekeningen, gedigitaliseerd en kunnen deze dan ook vaak digitaal aanleveren. Soms liggen oudere tekeningen opgeslagen in een centraal depot of archief. Voor het inzien en verkrijgen van kopieën van deze tekeningen moet je vaak wel een aparte afspraak op het gemeentehuis maken. Soms rekenen Gemeentes legeskosten voor het verstrekken van kopieën uit hun archief. Dit is echter altijd goedkoper dan zelf je huis volledig inmeten. Hou ook hier weer rekening met eventuele wijzigingen in de indeling die nog niet in de oorspronkelijke tekeningen meegenomen zijn.

4. Professioneel laten inmeten

De afgelopen jaren zijn er veel bedrijven op de markt gekomen die je woning kunnen inmeten. Ze komen bij je thuis op bezoek, nemen met professionele apparatuur alle maten op en schetsen alle ruimtes in. Deze verwerken ze later tot digitale plattegronden welke vaak gemaakt worden in ‘floorplanner’ software. De plattegronden worden dan ook als daarbij behorende ‘fml-bestand’ aangeleverd welke ook uitstekend is te gebruiken voor eventuele plaatsing op Funda.

Het bijkomend voordeel is dat deze professionals meteen een ook officieel meetrapport van je woning kunnen leveren met alle maten (woonoppervlakte, overige inpandige ruimte, externe bergruimte, gebouwgebonden buitenruimte en inhoud), welke je zo kunt overnemen in de verkooptekst en de verkoopaanmelding.

5. ‘Leentje buur’ bij soortgelijke andere panden

Sinds 1 september 2010 zijn alle LVM-, VBO- en NVM-makelaars verplicht om de gebruiksoppervlakte van woningen volgens een bepaalde norm (NEN 2580) in te meten. Dit heeft ertoe geleid dat veel te koop staande woningen opnieuw ingemeten moesten worden en dat daar een meetrapport van gemaakt werd. Vaak in combinatie met het maken van een digitale plattegrondtekening. Woningen die nu te koop gezet worden, zijn ook vaak voorzien van deze meetrapporten en plattegronden. Dat betekent dat er op dit moment veel secuurder ingemeten plattegronden op Funda staan en dus ook van vergelijkbare woningen. Op Funda kun je snel zien of er bij een woningpresentatie ook plattegronden zitten. Probeer dan om voor jouw huis vergelijkbare woningen te vinden door te zoeken op (jouw) postcode of op een specifiek bouwtype of bouwperiode. Vervolgens kun je de plattegrondtekeningen van die woning uitprinten. Wellicht met kleine aanpassingen heb je daarmee een prima basisplattegrond voor je eigen woning, die je zo kunt overtrekken.

Staan de plattegronden niet apart vermeld op Funda, dan kun je ook proberen om de brochure te downloaden. Vaak zijn daar dan wel plattegronden aan toegevoegd. Als laatste kun je natuurlijk ook gewoon de verkopende partij bellen en je als geïnteresseerde in de woning voordoen. Vraag dan of ze plattegronden hebben en of ze die naar je kunnen mailen. Het is allemaal wat minder netjes, omdat je meelift op de inspanning en investering van een ander, maar het is wel een methode om aan plattegronden van je huis te komen.

Conclusie

Met zoveel mogelijkheden om aan goede tekeningen van je huis te komen kan je als verkoper bijna geen excuus meer verzinnen om deze niet aan te leveren. Als een geïnteresseerde koper hierom vraagt, zorg dan ook dat je ze kunt aanbieden. Je bewijst je verkoopproces hier een grote dienst mee.

Auteur: Mark Teeuwissen

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL