Benodigde stukken verzamelen

Leestijd: 4 minuten

Een onderdeel van je verkoopvoorbereiding is het verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie en documenten over je woning in een verkoopdossier. Met een compleet verkoopdossier voorkom je dat je kostbare verkooptijd verliest, omdat je nagenoeg altijd kopers adequaat kunt informeren en hun meeste vragen kunt beantwoorden. In dit artikel laten we zien welke documenten je allemaal nodig hebt om jouw huis te verkopen.

Eigendomsbewijs

Dit noemen ze ook wel de “akte van levering” en is het document dat je van de notaris gekregen hebt toen je eigenaar van de woning werd. Als je deze niet meer terug kan vinden, dan kan je vaak bij jouw notaris, waar het transport van jouw aankoop heeft plaats gevonden, een kopie opvragen. Ook bij het kadaster kan je (online) een kopie bestellen. Zie ook ons blog over de leveringsakte

Een kopie van dit eigendomsbewijs zal je, zodra jij de woning hebt verkocht, ook aan de koper geven en als bijlage bij de toekomstige koopovereenkomst bijvoegen. Op deze manier is koper ook op de hoogte gesteld aan de aan jouw woning klevende juridische afspraken zoals erfdienstbaarheden, als achterommetjes en recht van overpad, bijzonder verkoopvoorwaarden bij doorverkoop etc., die daar ook in vermeld staan.

Kadastraal uittreksel en kadastrale kaart

Deze twee stukken zijn ook onderdeel van een toekomstige koopovereenkomst en heb je nodig om je woning op de juiste manier aan te melden. Op het uittreksel staat exact hoe groot het perceel van je woning is en op de kadastrale kaart hoe de juridische erfgrenzen lopen.

Je kan deze het eenvoudigst en goedkoopst hier bemachtigen:

Legitimatiebewijzen

Om ook straks snel en compleet de koopovereenkomst op te kunnen maken, heb je een kopie van jullie legitimatiebewijzen nodig. Dat mag een paspoort of ID kaart zijn. Ook deze voeg je later bij de bijlagen van de toekomstige koopovereenkomst toe.

WOZ en vaste lasten

Kopie van de meest recente WOZ aanslag en een opsomming van je energiekosten zijn documenten die je niet automatisch weggeeft, maar wel altijd handig zijn om bij de hand te hebben als kopers daar specifiek naar vragen.

Bouwtekeningen

Als je deze zelf niet hebt (misschien liggen ze nog bij de oude documentatie, van toen jij de woning kocht) dan kan je ze vaak bij de gemeente opvragen. Of wellicht staat een soortgelijke woning in de straat te koop en heeft die al tekeningen op Funda. Dan kan je die misschien “gebruiken” als basis/schetsvoorbeeld voor je eigen woningplattegrond.

Vergunningen

Afgegeven vergunning(en) van de Gemeente voor verbouwingen en dergelijke. Misschien heb je ooit verbouwingsideeën gehad en daar al een schets voor laten maken. Als je iets zonder vergunning hebt gebouwd, dan is het ook belangrijk dat vooraf te weten zodat je een koper ook volledig kunt informeren.

Roerende zaken

Op deze lijst noteer je welke spullen en onderdelen van de woning (de ‘roerende zaken’) je mee wil nemen en welke je juist achter wil laten of apart wil verkopen. Soms vinden mensen dit een wat lastige lijst om in te vullen, omdat ze nog niet precies weten wat ze naar een nieuwe woning willen meenemen, maar kopers willen graag weten of gordijnen, luxaflex, laminaat, losse boekenplanken meegaan of achterblijven. (zie ook lijst van zaken in de bijlage)

Gebrekenlijst

Het is handig om alvast na te denken over welke gebreken er nog aan je huis zitten. Soms is het handiger om iets te repareren, soms alleen benoemen en soms is het zelfs helemaal niet van belang. Veel verkopers gebruiken hiervoor ook de Vragenlijst. Deel A is vooral voor jezelf (of verkoopmakelaar) bedoelt en geef nooit af aan een koper, deel B daarentegen wel. Hiermee informeer je de koper over jouw bekende gebreken en situaties van jouw woning. Deel B voeg je later ook weer toe aan je toekomstige koopovereenkomst.

Energielabel

Tijdens het verkoopproces moet er ook een energielabel aan de koper overhandigd worden. Je hebt de tijd tot de overdracht, maar het geeft rust om dit alvast paraat te hebben. In 2015 hebben alle huizen een voorlopig energielabel gekregen. Dit is een schatting die destijds door de overheid is gemaakt. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig en geïsoleerd het huis is. De labels gaan van A tot en met G, waarbij A een heel energiezuinig huis is en G juist het tegenovergestelde. Hoewel elk huis dus een schatting heeft gekregen van de overheid is het voor de verkoop van belang om een definitief energielabel aan te vragen. Dit label kun je aanvragen op energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een site van de overheid waar je met behulp van je DigiD een energielabel opvraagt. De kosten voor het opvragen variëren van enkele euro’s tot enkele tientjes. Let er bij het aanvragen op dat je alle energiebesparende maatregelen die in het huis zijn genomen meeneemt. Van een nieuwe ketel tot bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas. Om deze maatregelen te bewijzen moet je bonnetjes of foto’s indienen.

Let op! Vanaf 2021 wordt het aanvragen van een energielabel een stuk duurder (+/- 25x). Ben je van plan om de komende jaren je huis te verkopen? Vraag dan in 2020 nog je energielabel aan, deze blijft 10 jaar geldig.

Stukken van de VVE

Ga je een appartementsrecht verkopen dan is het van belang dat je ook alle stukken van de Vereniging van Eigenaren verzameld. Dat zijn de splitsingsakte met eventueel aanwezige splitsingstekening(en), de financiële jaarstukken zoals balans, begroting e.d., het huishoudelijke reglement en de notulen van de laatste vergaderingen. Veel VVE’s hebben tegenwoordig een eigen website waar je als bewoning toegang tot hebt. Hier kan je vaak al deze documenten als losse pdf’s downloaden. Maar je kan deze stukken ook aanvragen bij de beheerder/administrateur van je VVE.

Met al deze (ingevulde) documenten in je verkoopdossier ben je goed voorbereid voor je verkoop. Niet alleen kan je de mogelijke koper nu voorzien van alle belangrijke, juridische, informatie, maar ook een taxateur die informatie geven die hij nodig heeft voor de mogelijke financieringsaanvraag van je koper.

Auteur: Mark Teeuwissen

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL