Verzekeringen voor je nieuwe huis

Leestijd: 2 minuten

Als je een huis koopt, krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen, zoals de overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn om af te sluiten, zoals de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om goed verzekerd je nieuwe huis te betrekken.

Inboedel- en opstalverzekering

Je hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verplicht. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk kun je daar niet omheen. Een inboedel- en woonhuisverzekering sluit je af om gedekt te zijn tegen materiële schade als gevolg van:

  • Brand(blussing)

  • Ontploffing

  • Inbraak

  • Schade door het weer

Het is verstandig om beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Zo ontstaat er bij schade geen discussie over welke verzekeraar de schade moet betalen. Bij Nationale-Nederlanden kan je zowel de inboedel- als de opstalverzekering afsluiten. Je kunt ook meteen kant-en-klaar berekenen wat je per maand aan premie kwijt bent.

Inboedelverzekering

Opstalverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken. Ook als je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, maar je hier volgens de wet wel voor aansprakelijk bent. Zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel erg aan te raden omdat de kosten hoog kunnen oplopen. Ook hier kan je bij Nationale-Nederlanden kant-en-klaar berekenen wat je per maand aan premie kwijt bent. En vind je een handig overzicht van wat wel en wat niet verzekerd is.

Aansprakelijkheidsverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je binnen de verzekerde periode overlijdt. Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag. En voor hoelang je de verzekering wilt afsluiten. Met de uitkering kunnen je nabestaanden jouw wegvallende inkomen opvangen. Ze kunnen de vaste lasten blijven betalen als jij er niet meer bent.

Verplicht of niet?

Sinds januari 2018 is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet meer verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie, dan kan de bank wel een overlijdensrisicoverzekering eisen. Bijvoorbeeld voor het bedrag dat je financiert boven de 80% van de marktwaarde van de woning. Je bent dan wel vrij om zelf de verzekeringsmaatschappij te kiezen waar je de verzekering afsluit.

Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet (altijd) verplicht is, kan het een goed idee zijn om er een af te sluiten.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil in de vorm van advies of bijstand. Bij veel verzekeraars kun je zelf kiezen voor welke modules je je wilt verzekeren. Bijvoorbeeld als je zonder aantoonbare reden wordt ontslagen. Een webshop weigert je geld terug te geven. Of een verhuurder je lekkage niet repareert.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering (of betalingsbeschermer) zorg je ervoor dat je je hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos. Hypotheekadviseurs bieden de woonlastenverzekering vaak aan in combinatie met een lening of een hypotheek.

Maar heb je wel een woonlastenverzekering nodig als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt? Mogelijk heb je voldoende eigen vermogen om dit risico op te vangen, kun je besparen op uitgaven of kan je partner (meer) gaan werken. In sommige gevallen bieden werkgevers al een (collectieve) verzekering aan, of ben je al standaard verzekerd door je werkgever. Het is belangrijk dit eerst uit te zoeken, anders betaal je onnodig premie. De overheid heeft ook verschillende vangnetten voor inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid (WIA) en werkloosheid (WW). Kun je desondanks de hypotheek niet meer opbrengen bij eventuele arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Dan is een woonlastenverzekering een optie.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL