Bieden op een huis doe je zo!

Leestijd: 6 minuten

Je hebt je droomhuis gevonden! Nu nog zorgen dat het van jou wordt. Maar hoe ga je dat doen? Onderhandelen is toch eigenlijk ook gewoon een spel? Wij geven je een kijkje in de wereld van het onderhandelen en helpen je een onweerstaanbaar bod uitbrengen.

Hoe werkt bieden op een huis?

Met een goede biedstrategie wordt een huis kopen een stuk eenvoudiger. Omdat je van tevoren precies weet wat je moet doen en waar je op moet letten, kom je minder gauw voor verrassingen te staan. Wij helpen je bij het vinden van de juiste tactiek bij bieden op een huis die zorgt voor een maximaal resultaat.

Stap voor stap tactiek bieden huis

Een goede en effectieve biedingsstrategie bestaat eigenlijk uit een aantal stappen die we in dit artikel met je doorlopen.

Stap 1: Met of zonder makelaar

Als eerste zul je moeten bepalen of je zelf gaat bieden op een huis of dat je daarvoor een makelaar inschakelt. Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt goed en weet wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Met een aankoopmakelaar aan je zijde sta je steviger in je schoenen. Hij voorziet je van professioneel advies en begeleiding en dat kan vooral in grote steden met een krappe woningmarkt handig zijn. Een aankoopmakelaar is natuurlijk niet gratis, dus je moet de afweging maken of je het de investering waard vindt.

Stap 2: Wat is je budget?

Je wil een bod doen op een huis. Dan is het wel belangrijk dat je weet wat je maximaal te besteden hebt. Het zou vervelend zijn als je een bod uitbrengt dat later niet haalbaar blijkt te zijn. Ga daarom eerst uitrekenen wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen, hoe hoog de maandlasten dan zijn en hoeveel eigen geld je kunt inbrengen. Vergeet niet de bijkomende kosten mee te rekenen, zoals notariskosten, makelaarskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Sommige van deze kosten kun je meefinancieren in je hypotheek of in de eigenwoningschuld en een aantal kostenposten zijn aftrekbaar van de belasting.

Stap 3: Waarde bepalen

Als het goed is weet je nu wat je te besteden hebt. Nu is het zaak dat je weet wat jouw droomhuis ook echt waard is. Je wilt liever niet meer betalen dan de marktwaarde omdat je dan uiteindelijk met een restschuld kan komen te zitten als je het huis ooit weer wilt verkopen. En je hypotheek mag ook maar maximaal 100% van de waarde van de woning zijn waardoor je alles wat daarboven komt met eigen geld moet financieren. Maar hoe bepaal je de waarde van de woning zodat je genoeg onderhandelingsruimte overhoudt?

Hoelang te koop?

Staat een huis lang te koop? Dan is de vraagprijs misschien wel te hoog, is het huis in minder goede staat of is de wijk niet zo populair. Dit biedt ruimte om scherp te onderhandelen. Andersom geldt: hoe korter het huis te koop staat, hoe minder ruimte er meestal is om te onderhandelen. Is de vraagprijs al eens omlaag gegaan? Dan wil de verkoper waarschijnlijk graag van de woning af. Misschien heeft hij al een nieuw huis gekocht of gaan de eigenaren uit elkaar. Als ze snel van het huis af willen, sta jij sterker. Is het een populair huis dan zal jouw bod hoog genoeg moeten zijn wil de verkoper reageren. Let wel op dat je niet overmoedig wordt en boven je budget gaat.

Huizenprijzen in de buurt

Bij het kadaster kun je de verkoopprijzen van alle huizen in een bepaald postcodegebied opvragen. Zo kun je dus zien wat de huizen in de buurt hebben opgebracht en wat de waarde van jouw droomhuis ongeveer is. Via de website wozwaardeloket.nl kun je de WOZ-waarde van een huis opvragen. Dat is de woningwaarde die de gemeente elk jaar vaststelt met de peildatum van 1 januari van het voorafgaande jaar. Zijn de prijzen in de tussentijd gestegen/gedaald? Dan zul je hier rekening mee moeten houden bij het inschatten van de woningwaarde.

Stap 4: Bieden op een huis

Je hebt nu een inschatting van de waarde van de woning en je weet wat jouw budget is. Dit betekent dat je klaar bent om te gaan bieden! Houd je hoofd koel als je gaat bieden en laat je niet gek maken door drukte op de huizenmarkt of andere kopers die je hebt gezien bij de bezichtiging. Hou je aan je biedingsstrategie en breng een openingsbod uit waar jij achterstaat. Het openingsbod moet interessant genoeg zijn voor de verkoper om een tegenbod te doen, maar het moet niet zo hoog zijn dat jij geen ruimte meer hebt. Je kunt bij je openingsbod ook onderhandelen over andere (roerende) zaken zoals de vloer of de gordijnen. Een andere strategie is om in een openingsbod en eindbod ineen te doen. Dit is een goede biedingsstrategie als je niet wilt of kunt onderhandelen over de prijs. Het is dan aan de verkoper om het bod wel of niet te accepteren.

Voorwaarden biedingen op een huis

Niet alleen de prijs kan voor doorslaggevend zijn. Ook andere voorwaarden spelen mee, zoals de overdrachtsdatum. Misschien wil de verkoper nog wel een paar maanden wachten met verhuizen omdat zijn nieuwe woning nog niet klaar is. Of misschien wil hij juist zo snel mogelijk verhuizen. Als je aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op de datum die de verkoper wenst, kan dit je onderhandelingspositie versterken.

Geldigheid bod huis

Koppel ook een geldigheidsduur aan je bod op een huis om de vaart in de onderhandelingen te houden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je binnen drie dagen reactie wilt ontvangen.

Hoe bieden op huis

Als je gaat bieden op een huis kun je een bod schriftelijk, mondeling of via e-mail doen. Doe je een mondeling bod, bevestig dit dan altijd nog even schriftelijk, bijvoorbeeld via e-mail. Noem daarbij de prijs die je biedt, licht het bod toe en benoem eventuele ontbindende voorwaarden.

Stap 5: Ontbindende voorwaarden bod huis

In het koopcontract worden vaak ontbindende voorwaarden opgenomen. Dit zijn veiligheidsmaatregelen waardoor je onder bepaalde omstandigheden alsnog van de koop kunt afzien. Het is belangrijk dat je bij je bod al vermeldt wat jouw ontbindende voorwaarden zijn. Deze voorwaarden zijn namelijk een essentieel onderdeel van je bod. Deze kunnen jou als koper aantrekkelijk of juist minder aantrekkelijk maken:

Onder voorbehoud van financiering - Deze voorwaarde bepaalt dat de koop niet doorgaat als het je niet lukt om de financiering voor een bepaalde datum rond te krijgen. Neem hier een ruime periode voor van minimaal zes weken.

Bouwkundige keuring - Twijfel je aan de bouwkundige staat van de woning? Of wil je graag van tevoren weten hoeveel onderhoudskosten je kwijt bent aan je nieuwe huis? Dan is het slim om bij je bod aan te geven dat het onder voorbehoud van een bouwkundige keuring is. Je voorkomt ook dat er ineens verborgen gebreken komen bovendrijven als je de woning eenmaal hebt gekocht. Vooral als je een ouder huis op het oog hebt, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Je kunt bij deze voorwaarde een maximaal bedrag aan onderhoudskosten afspreken. Blijkt uit de keuring dat je meer kwijt bent aan noodzakelijk onderhoud, dan kun je alsnog van de aankoop afzien.

Stap 6: Boven of onder de vraagprijs bieden

Sta je op het punt te bieden op een huis van je dromen? Bepaal dan of je - als het binnen je vermogen ligt - een openingsbod doet boven de vraagprijs (meestal ook meteen je eindbod). Zeker bij een populair huis is dat soms nodig. Vergeet dan niet om eerst te checken of de vraagprijs wel in lijn ligt met de geschatte marktwaarde van de woning. Doe je een openingsbod onder de vraagprijs, is dat een start van de onderhandelingen. De verkoper kan dan weer een tegenbod doen en leiden de onderhandelingen uiteindelijk tot een prijs waar jullie het allebei mee eens zijn.

Hoeveel lager je kunt bieden dan de vraagprijs, hangt af van de omstandigheden en de waarde van de woning. Zorg dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Je bod moet wel realistisch zijn, anders is het voor de verkoper niet interessant genoeg om een tegenbod uit te brengen. Heb je een bod gedaan en geeft de makelaar aan dat het huis onder bod is, dan betekent dit dat een serieus geïnteresseerde zich heeft gemeld en in onderhandeling is. Maar je maakt nog steeds kans! Pas als de koopakte getekend is, ben je te laat.

Succes!

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL