Bezichtigingsafspraken inplannen

Leestijd: 3 minuten

Een kijker heeft jouw te koop staande woning gevonden, is erg geïnteresseerd en zoekt contact met je op om een bezichtiging plannen. Jij wil dit eerste contact, met een mogelijke koper, goed laten verlopen en je tegelijkertijd niet laten verassen door onverwachte vragen. Vandaar dat jij je van te voren een aantal zaken zal moeten realiseren en vooraf wil bedenken wat jou, ook qua tijdstip, voor een bezichtiging het beste uitkomt.

Hoe bereikbaar ben je?

Hoe makkelijk ben je te bereiken en hoe snel kan je reageren op een aanvraag van een kijker? Een goede bereikbaarheid, via de telefoon of e-mail, is een vereiste als je op serieuze wijze met de verkoop van je woning aan de slag gaat. Zijn er meerdere concurrente woningen op de markt dan hebben kijkers de neiging om in eerste instantie alleen bezichtigingen te plannen op die woningen waar ze ook makkelijk een afspraak voor kunnen maken. De woningen waarbij dat niet lukt komen op hun ‘tweede keuze’ lijstje te staan, tenzij een huis echt bijzonder of super aantrekkelijk is. Niet tijdig reageren op een aanvraag voor een bezichtiging of zelfs onbereikbaar zijn is dan ook dodelijk voor je verkoopproces. Daarnaast zet het ook de toon voor verdere afspraken of zelfs het onderhandelingsproces.

Eerst nog even op vakantie?

Je huis in de verkoop zetten en dan eerst lekker drie weken op vakantie gaan is dus ook niet handig. Je mist daarmee de unieke verkoopkansen die jij als verkoper hebt om gebruikt te maken van de beste marketingperiode van je huis, namelijk de eerste 1-2 weken dat het in de verkoop staat. De grootste groep geïnteresseerden reageert vooral als je huis net nieuw op de markt gekomen is. Dan wil je zo dicht bij je telefoon zitten om meteen de eerste bezichtiging afspraken te kunnen maken.

Beschikbaar zijn in de avond en het weekend?

Op welke momenten wil jij de bezichtigingen laten plaatsvinden? Realiseer je dat veel kopers echtparen of stelletjes zijn die allebei een baan hebben (deze hebben ze waarschijnlijk ook nodig om de mogelijke aankoop van jouw huis te financieren). Het kan voor deze kopers lastig zijn om altijd op hetzelfde tijdstip tijd vrij te maken om jouw huis te komen bezichtigen. Ze kunnen of willen niet steeds op hun werk een vrije middag nemen voor een bezichtiging.

De voorkeur van veel potentiële kopers is daarom om bezichtigingen ofwel vroeg in de ochtend of laat in de middag te laten plaatsvinden. En steeds vaker zelfs in de avonduren of in het weekend. In de avonduren moet je wel rekening houden met hoelang het buiten nog licht blijft. Een bezichtiging in de donkere avonduren betekent vaak ook de noodzaak voor een tweede bezichtiging, om je huis ook eens in daglicht te bekijken.

Tijdens een babyslaapje?

Heb je een baby of kleine kinderen dan wil je wellicht niet dat tijdens hun middagslaapje of bedtijd druk pratende kijkers door je huis lopen. Leg dit bij het maken van een afspraak dan ook meteen uit. Vertel dat jij je op die tijdstippen wellicht zo opgelaten of gehaast voelt dat je het huis aan hen niet goed kunt laten zien. Vraag naar alternatieve tijdstippen, dat begrijpen de meeste kijkers wel.

Bezichtigen op zondag?

Wellicht krijg je het verzoek of er op een zondag bezichtigd kan worden, soms ook met een argument van een geïnteresseerde kijker als '… jij wil toch verkopen?’.

Als je dat echt niet wil, laat je dan ook niet forceren tot een tijdstip of een moment dat je dat echt niet wil of het je niet schikt. Het is namelijk erg frustrerend als je toch kijkers hebt binnen gelaten, op een moment dat eigenlijk niet passend was, en ze uiteindelijk besluiten om niet met jouw huis verder te gaan.

Bezichtigen met makelaars, adviseurs en professionals

Veel particuliere kopers willen dus graag afspreken op tijdstippen voor of na de normale werktijden en kantooruren. Heb je echter te maken met aankoopmakelaars, bouwkundigen en overige professionele adviseurs, dan willen die vaak overdag langs komen, namelijk binnen de voor hen normale werk/kantoortijden. Je zal dus voor jezelf een afweging moeten maken in hoeverre je bereid of bij machte bent om jouw eigen agenda ook daar ook op af te stemmen.

Kortom: Bedenk, voordat je de eerste bezichtigen gaat inplannen, wanneer deze afspraken voor jou het beste zouden uitkomen en hoe flexibel jij in jouw agenda kunt zijn om deze in te plannen. Het liefst op een tijdstip dat het zowel jou als een koper goed uitkomt.

Je wil de kansen op een mogelijke goede verkoop niet vergooien, maar hoeft daarbij niet over je eigen grenzen heen gaan.

Auteur: Mark Teeuwissen

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL