Vorige
Vorige artikel

Wat kost een huis verkopen?

Volgende
Volgende artikel

De huizenmarkt na Corona

Geplaatst op 7/18/2020

Woningfotografie: uitbesteden of zelf aan de slag?

Leestijd: 3 minuten

Ook als ze niet actief op zoek zijn naar een huis, vinden veel mensen het heerlijk om te struinen door het woningaanbod van Funda. Even ongegeneerd binnenkijken in een woning en zich rot schrikken of juist vergapen aan het interieur van een ander. Als je je huis wilt verkopen, wil je natuurlijk dat mensen als een blok vallen voor jouw huis. Goede foto's zijn dan essentieel. Hoe zorg je dat je huis zo voordelig mogelijk op de foto staat? Kies je voor professionele woningfotografie of breng je liever zelf je huis in beeld?

Eerste indruk

Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk. Gelukkig kun je wel heel veel foto's maken en de beste beelden uiteindelijk online zetten. Maar je wilt ook geen dagen bezig zijn met het fotograferen van je woning. Voor het beste resultaat huur je een professionele fotograaf in die je huis goed op de foto zet. Daar hangt vaak wel een prijskaartje aan. Gelukkig heeft Brickler een netwerk van goede fotografen met mooie tarieven die graag voor je aan de slag gaan. Zie het vooral ook als een investering: met goede foto's trek je eerder de aandacht van kopers en verkoop je dus sneller je huis. En, met goede foto's kun je ook een hogere prijs vragen en verdien je de kosten van professionele woningfotografie weer terug.

Zelf fotograferen

Kies je er toch voor om zelf je woning te fotograferen, neem dan de tijd en ga op zoek naar informatie. Kijk goed naar de foto's die makelaars gebruiken op Funda en hoe zij een woning in beeld brengen. Wat is de beste hoek, hoe valt het licht en wat zijn belangrijk kenmerken van een ruimte? Blader ook eens door woontijdschriften en kijk hoe stylisten omgaan met fotografie en hoe een professionele woningpresentatie eruitziet. Kijk naar de opstelling van meubels in de ruimte, naar kleurgebruik en lichtinval. Let ook op details. Wat maakt jouw woning bijzonder ten opzichte van andere woningen in de buurt? Heeft je huis prachtige monumentale plafonds of heb je een waanzinnige keuken met professionele apparatuur, breng dit dan goed in beeld en maak er extra foto's van.

Professionele apparatuur

Een professionele woningfotograaf heeft niet alleen meer ervaring, kennis en kunde van fotografie, hij heeft ook betere apparatuur. Het maakt nogal verschil of je een foto maakt met je mobiele telefoon of met een spiegelreflexcamera. Toch hoeft het geen probleem te zijn om foto's te maken met je eigen camera of mobiele telefoon. Zeker de nieuwste telefoons hebben geweldig goede camera's. Heb je een camera van wat mindere kwaliteit, dan kun je de beelden ook nog bewerken met een fotobewerkingsprogramma. Wees daar wel voorzichtig mee, want het beeld mag natuurlijk niet te veel afwijken van de realiteit. We kennen allemaal de groothoeklens die een ruimte groter doet lijken, daar houden de meeste mensen ook al rekening mee als ze op Funda foto's van een woning bekijken. Gebruik een fotobewerkingsprogramma bijvoorbeeld om de belichting te verbeteren of om een voordelige uitsnede te maken, maar ga niet retoucheren. Hoe verleidelijk het ook is om die ene scheur in de muur weg te poetsen, je schiet er uiteindelijk niets mee op en haalt er misschien zelfs meer problemen mee op je hals.

Woningpresentatie

Het doel van goede woningfotografie is om kopers enthousiast te maken zodat ze een bezichtiging van jouw woning aanvragen. Makelaars weten precies hoe ze potentiële kopers moeten interesseren. Maar jij weet precies wat er bijzonder is aan jouw woning. Dus jij kan dat met fotografie als geen ander in beeld brengen. Dat je geen uitgebreide ervaring hebt met fotografie hoeft dus helemaal geen probleem te zijn. Belangrijkste is dat je met woningfotografie mensen over de streep trekt. Eenmaal binnen, kun je ze net als een makelaar altijd nog een uitgebreide presentatie geven van je woning.

Funda als inspiratie

We zeiden het al eerder, gebruik Funda als inspiratie voor woningfotografie en kijk goed hoe het juist wel of juist niet moet. Sinds een paar jaar is er op Funda meer aandacht voor beeld. Niet alleen woningfotografie doet het goed, ook video's en virtuele tours van een woning zijn steeds populairder. Misschien ook iets lastiger te realiseren dan woningfotografie, maar als je de mogelijkheden hebt is het zeker de moeite waard. Maak een filmpje met je mobiele telefoon waarbij je een rondleiding geeft door je woning. Woningfotografie vanuit de lucht is ook populair. Heb je een drone of ken je iemand met een drone, maak er gebruik van en laat jouw woningen vastleggen vanuit de lucht.

Tips woningfotografie

Voor goede foto's van je woning kun je kiezen voor professionele woningfotografie of zelf aan de slag gaan. Waar je ook voor kiest, we zetten de belangrijkste tips voor het fotograferen van je woning op een rij:

  • gebruik een goede camera;

  • houd rekening met het tijdstip waarop je de woning fotografeert;

  • zorg dat de omgeving rond de woning opgeruimd is;

  • haal persoonlijke en overbodige spullen weg (schoenen, snoeren, speelgoed);

  • ruim op en zorg dat het huis niet te vol staat (75% van de vensterbank moet leeg zijn);

  • kies (tijdelijk) voor neutrale kussens/dekbedovertrekken.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Wat kost een huis verkopen?

Volgende
Volgende artikel

De huizenmarkt na Corona

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL