Vorige
Vorige artikel

Wat kost een makelaar?

Volgende
Volgende artikel

Woningfotografie: uitbesteden of zelf aan de slag?

Geplaatst op 7/23/2020

Wat kost een huis verkopen?

Leestijd: 5 minuten

Wat kost het nu eigenlijk echt om je huis te verkopen? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Hoeveel je wilt uitbesteden bij de verkoop van je huis is heel persoonlijk. Als je alles uitbesteedt aan een makelaar, ben je meer geld kwijt dan wanneer je besluit helemaal zelf je huis te verkopen. Zoals voor veel dingen in het leven geldt; zelf doen is misschien goedkoper, het kost wel meer tijd.

Welke kosten bij verkoop huis

Bij de verkoop van je huis komt veel kijken. Er zijn dan ook veel kosten mee gemoeid, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe hoog die kosten oplopen. En dan gaat het echt niet alleen om makelaarskosten, want bij de verkoop van je huis zijn ook andere kosten gemoeid. Zo heeft het verkopen van je huis fiscale en financiële gevolgen, waarvan de kosten verschillen per situatie. Ook aan het bepalen van de vraagprijs van je woning zijn kosten verbonden. Om tot een goede prijs te komen, doe je er verstandig aan bij het Kadaster de aankoopprijzen van huizen in de buurt op te vragen. De kosten hiervan zijn niet heel hoog, maar kunnen je uiteindelijk wel duizenden euro's opleveren. Mits je huis in goede staat is natuurlijk. Het verkoop klaarmaken van je woning is een andere kostenpost waarmee je rekening moet houden. Denk aan opruimen, schoonmaken en opknappen. Misschien is hier en daar nog een likje verf nodig en kan de badkamer nog een opfrisbeurt gebruiken. Kosten die je uiteindelijk weer terugverdient bij de verkoop. Tegenwoordig is elke verkoper ook verplicht een energielabel te leveren bij de verkoop. Dit zijn de kosten niet; al kan de prijs variëren van een enkele euro's tot een paar tientjes. De boete voor het níet aanleveren van een geldig energielabel is €405, dus zeker de moeite waard om erachter aan te gaan.

Makelaarskosten verkoop woning

En dan zijn we aanbeland bij misschien wel de grootste kostenpost en tegelijkertijd de meest variabele kostenpost: de makelaarskosten. Er zijn tegenwoordig tal van varianten op de traditionele makelaar. Je kunt kiezen voor een traditionele makelaar of voor zelf verkopen via een online platform. Een traditionele makelaar neemt je veel werk uit handen. De makelaar neemt het voortouw en loodst je door het verkoopproces. Daar vraagt hij wel courtage voor; een vast percentage van de verkoopprijs. Afhankelijk van de verkoopprijs van de woning, kunnen de makelaarskosten algauw oplopen tot duizenden euro's. Maar dat is een keuze. Wie kiest voor een makelaar, kiest voor gemak. Een makelaar neemt tijdens het verkoopproces de regie zodat je nergens aan hoeft te denken. En, hij heeft kennis van zaken en weet bijvoorbeeld hoe je het beste je huis onder de aandacht kunt brengen van potentiële kopers. En makelaars hebben een groot netwerk van dienstverleners zoals hypotheekadviseurs, aannemers en woningstylisten. Toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn om zelf je huis te verkopen. Je kunt er een hoop kosten mee besparen en het kan een leerzaam traject zijn.

Notariskosten verkoop woning

De notariskosten bij de verkoop van een woning zijn in principe voor de koper. Dat wil zeggen de kosten voor de aankoop van de woning; de overdrachtskosten. In veel gevallen kiest de koper dan ook de notaris waar de overdracht van het huis plaatsvindt. Toch is het ook denkbaar dat je als verkoper de notaris kiest, bijvoorbeeld als de woning onderdeel is van een erfenis. Als jij de notaris kiest, kun je de koper aanbieden de overdrachtskosten voor jouw rekening te nemen. Let wel op dat de overdrachtskosten niet hetzelfde zijn als de kosten koper. De overdrachtskosten zijn alleen het opmaken van de leveringsakte en het registreren van de akte bij het Kadaster. Notarissen hebben geen vaste tarieven en kunnen dus vragen wat ze willen. Brickler heeft een groot netwerk van specialisten waaronder notarissen, die voor onze klanten voordelige tarieven rekenen. Dus als je kiest voor zelf je huis verkopen met Brickler, weet dan dat wij in ieder geval een goede notaris voor je hebben.

Wat is aftrekbaar bij verkoop huis

Een andere taak van de notaris voor cliënten die een huis verkopen, is het doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster. Pas als dit gebeurd is, is het huis hypotheekvrij en kan de overdracht doorgaan. Let wel op dat als er na de verkoop van de woning een restschuld blijft staan, de hypotheek niet doorgehaald kan worden bij het Kadaster. Een optie is dat je de restschuld meeneemt in een nieuwe hypotheek of wellicht omzet in een persoonlijke lening. Zorg dat de notaris hier tijdig van op de hoogte is zodat hij met je kan meedenken en eventueel voor je kan bemiddelen bij de hypotheekbank. De kosten voor het doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster zijn overigens aftrekbaar van de belasting. Helaas zijn dit de enige kosten die aftrekbaar zijn bij een huis verkoop.

Kosten Funda

De keuze is geheel aan jou: of je kiest voor een makelaar of je kiest voor zelf je huis verkopen. Toch? Niet helemaal, er is nog een variant mogelijk, namelijk dat je een makelaar deelopdrachten geeft. Je vraagt de makelaar dan bijvoorbeeld om alleen de onderhandelingen voor je te doen of om je huis in de markt te zetten. Je kunt ook zelf je huis online aanbieden. Funda biedt pakketten aan waarbij je zelf je huis online kunt zetten. De funda kosten hoeven niet eens heel hoog te zijn, maar je moet wel weten hoe je goed van het platform gebruik maakt. Daar kan een makelaar je goed bij helpen. Bij het verstrekken van deelopdrachten aan een makelaar is het zeker aan te raden duidelijke afspraken te maken over de prijs. Vraag van tevoren hoe hoog de courtage is en welke diensten hieronder vallen. Veel makelaars rekenen ook opstartkosten, vraag duidelijk hoe hoog deze zijn en wat je ervoor krijgt. Vaak krijg je naast courtage en opstartkosten ook te maken met bijkomende kosten, zoals fotografie, woningstyling, deelname aan de Open Huizen Route, inmeetkosten en intrekkingskosten als je de opdracht intrekt. Houd daar rekening mee en onderhandel over de prijs. Vooral over de courtage valt goed te onderhandelen.

Kosten huis verkopen

De kosten van het verkopen van je huis kunnen dus enorm variëren. Als je kiest voor zelf je huis verkopen via Brickler, weet je in ieder geval dat je duizenden euro’s bespaart. Je hebt geen kosten voor Funda omdat we geen gebruik maken van dit woonplatform. Brickler werkt met een unieke advertentiemachine waarmee we specifieke kopers kunnen benaderen die een perfecte match zijn met jouw huis. Via Brickler zijn de kosten huis verkopen vele malen lager dan wanneer je kiest voor het verkopen van je huis via een makelaar. Maar, zoals eerder gezegd, is het een persoonlijke keuze. Als je huis verkopen kosten mag meebrengen die je overhebt voor de specifieke diensten van een makelaar, moet je dat voor doen. Als je de tijd hebt om veel zelf te doen, met hulp van een uitgebreid netwerk van experts, kies je voor Brickler.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Wat kost een makelaar?

Volgende
Volgende artikel

Woningfotografie: uitbesteden of zelf aan de slag?

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL