Volgende
Volgende artikel

Wat betekent vrij op naam?

Geplaatst op 11/26/2020

Wat doet een notaris?

Leestijd: 3 minuten

Wat doet een notaris bij de (ver)koop van een huis?

Zonder makelaar kun je nog wel, maar je kunt nooit zonder notaris huis kopen of verkopen. De notaris heb je nodig om de officiële, wettelijke documenten op te stellen die de overdracht van de woning rechtsgeldig maken.

Wat doet een notaris?

De rol notaris bij verkoop huis is verplicht. Maar wat doet een notaris bij aankoop huis? We geven je alle informatie die je nodig hebt. Een notaris is opgeleid voor het geven van deskundig, onpartijdig advies en het opstellen van wettelijke documenten. Zo'n wettelijk document heet ook wel akte. In een aantal gevallen ben je verplicht een notariële akte te laten opstellen, bijvoorbeeld bij een verklaring van erfrecht, een testament, huwelijkse voorwaarden en natuurlijk bij het (ver)kopen van een huis en afsluiten van een hypotheek.

Werkzaamheden notaris

De notaris komt verplicht in beeld op het moment van de overdracht, het moment dat je officieel eigenaar wordt van een huis of je huis officieel hebt verkocht. Samen met de (ver)kopende partij, en eventueel de makelaar, spreek je af bij de notaris. Meestal kiest de koper een notaris omdat de meeste huizen kosten koper (k.k.) worden verkocht. De koper kiest dus in dit geval. De werkzaamheden van de notaris bestaan onder meer uit het opstellen van de akte van levering ofwel transportakte. Met deze akte wisselt de woning van eigenaar op de overdrachtsdatum. De notaris maakt deze leveringsakte op basis van de eerder getekende koopakte. De notaris controleert de afspraken in het koopcontract op details, zodat bepaalde zaken zo snel mogelijk worden besproken en opgelost. De notaris doet ook onderzoek naar jouw achtergrond en die van de (ver)kopende partij. Ligt er bijvoorbeeld beslag op het huis? Dan zal de notaris hier melding van maken. Door beslag krijgt een derde partij de rechten op het verkopen van de woning (omdat een schuld niet is voldaan).

Notaris aankoop woning

In de akte van levering staat dus beschreven wie een huis koopt en met welke verdeling. Als je een huis met zijn tweeën koopt, kun je bijvoorbeeld allebei voor 50% eigenaar zijn. De notaris schrijft dit in de akte van levering en zal dit vervolgens inschrijven in Het Kadaster. De rol van de notaris bij het kopen van een huis is dus noodzakelijk. Dat wil niet zeggen dat je geen keuze hebt. Er zijn in Nederland een kleine tweeduizend notarissen dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. De keuze voor een notaris is heel persoonlijk. Je kunt afgaan op informatie van anderen, op de expertise op bepaalde zaken of op de locatie. Maar ook de prijs kan een rol spelen en wil je misschien wel de goedkoopste notaris die je kunt vinden. Andere werkzaamheden die de notaris voor je verricht als je een huis gaat kopen, zijn het opstellen van de hypotheekakte en het inschrijven van de hypotheekakte in het kadaster. De hypotheekakte is de notariële akte waarin de afspraken staan die jij hebt gemaakt met de geldverstrekker. Kom jij je afspraken niet na, dan kunnen zij het onderpand, in dit geval jouw woning, verkopen.

Wanneer maakt de notaris geld over?

Ook de betaling van de koopsom gaat via de notaris. De koper maakt de koopsom over op de rekening van het notariskantoor. Na het ondertekenen van de akte voert de notaris nog een aantal checks uit en betaalt de koopsom door aan de verkoper. In veel gevallen wordt met de koopprijs eerst de bank betaald voor de afbetaling van de hypotheek van de verkoper. Als het om een appartement gaat wordt uit de koopsom ook eerst de nog openstaande servicekosten e.d. aan de vereniging van eigenaars betaald. Alles wat daarna overblijft, is voor de verkoper. Die krijgt het geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen. Heb je het geld nodig voor de koop van een nieuwe woning, dan wordt het geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.

Wat kost een notaris?

Notarissen kunnen hun eigen tarieven bepalen, daar bestaan geen wettelijke afspraken over. Gemiddeld betaal je tussen de € 1000 en € 1500 voor de overdracht van een woning. Dit is voor het maken en passeren van transportakte, hypotheekakte en opnemen van de aktes in het kadaster. Sommige notariskosten kun je aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Het gaat dan om de kosten die betrekking hebben op de hypotheekakte.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Volgende
Volgende artikel

Wat betekent vrij op naam?

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL