Vorige
Vorige artikel

Wat doet een notaris?

Volgende
Volgende artikel

Wat is een sleutel verklaring?

Geplaatst op 11/16/2020

Wat betekent vrij op naam?

Leestijd: 2 minuten

Wat betekent vrij op naam

Het is een term die je vast wel eens hebt gehoord: vrij op naam. Maar wat betekent vrij op naam nu eigenlijk echt en vooral wat betekent vrij op naam voor jou als verkoper? En kunnen zomaar alle huizen vrij op naam worden verkocht?

Wat is vrij op naam?

Als je je huis vrij op naam verkoopt, betekent dit dat jij de kosten voor de overdrachtsbelasting en de registratie- en notariskosten voor de leveringsakte van de woning rechtstreeks betaalt. De koper ziet hier dus niets van. Vaak kies jij als verkoper dan ook de notaris omdat jij de notariskosten betaalt. Vrij op naam wordt ook wel geschreven als von, afkorting van vrij op naam. Dus als je je altijd al hebt afgevraagd 'wat betekent von?', dan weet je nu dat het staat voor vrij op naam. Het wordt ook wel geschreven als v.o.n., deze afkorting zullen wij in dit artikel ook gebruiken om de leesbaarheid van de tekst te vergroten.

Nieuwbouw huis kopen vrij op naam

Nieuwbouwwoningen worden vrijwel altijd v.o.n. verkocht. Dit betekent niet dat de koper die kosten niet betaalt. De vrij op naam kosten bij een nieuwbouwwonig bestaan vaak uit kosten die de projectontwikkelaar maakt voor de realisatie van de woning. Kosten die hij doorberekent in de koopprijs van de woning en die de koper dus uiteindelijk zelf betaalt. Het fijne van v.o.n. bij een nieuwbouwwoning is dat alle bijkomende kosten op deze manier in de koopprijs verwerkt zijn en dus meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek. Zeker sinds de hypotheekregels zijn aangescherpt en het meefinancieren van extra kosten beperkt is. Sinds 2019 mag de maximale hypotheek slechts 100 procent van de koopprijs zijn.

Bestaande bouw vrij op naam

Bij de verkoop van een bestaande woning v.o.n. betaal jij als verkoper dus de overdrachtsbelasting en registratie- en notariskosten voor de leveringsakte. De overige kosten bij het (ver)kopen van een woning, zoals de hypotheekakte en de kosten voor het afsluiten van een hypotheek, betaalt de koper wel zelf. Een deel van deze kosten kan de koper, net als de hypotheekrente, aftrekken van de belasting. Voor een koper is het prettig als hij een huis v.o.n. kan kopen omdat hij dan minder bijkomende kosten heeft en de maximale hypotheek kan besteden aan de woning. Als je je huis vrij op naam verkoopt heb je vaak een sterkere onderhandelingspositie en kun je een hogere prijs voor je huis krijgen.

Of kosten koper?

Het tegenovergestelde van vrij op naam is kosten koper. Bij kosten koper zijn de bijkomende kosten voor rekening van de koper. Of je moet kiezen voor kosten koper of vrij op naam is aan jou. Als je twijfelt kan je natuurlijk ook eerst overleggen met een financieel adviseur wat handig is in jouw situatie. Overigens bestaat kan de overdrachtsbelasting 2% of 6% bedragen. Voor bestaande woningen is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. Koop je grond met een andere bestemming dan bebouwing of een pand dat (nog) niet aan te merken is als woning dan geldt een overdrachtsbelasting van 6%. Aankoop van grond die bestemd is om op te bouwen is doorgaans belast met 21% btw.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Wat doet een notaris?

Volgende
Volgende artikel

Wat is een sleutel verklaring?

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL