Vorige
Vorige artikel

Wat betekent vrij op naam?

Volgende
Volgende artikel

Wat is een leveringsakte of akte van levering?

Geplaatst op 11/3/2020

Wat is een sleutel verklaring?

Leestijd: 2 minuten

Wat is een sleutelverklaring

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: een sleutelverklaring. In dit artikel vertellen we je precies wat een sleutelverklaring is, hoe je het verstandig aanpakt en ook het risico dat je als verkoper loopt met een sleutelverklaring.

Wat staat er in een sleutelverklaring?

Bij een sleutelverklaring geef je de koper van jouw huis al toegang tot je huis voordat de daadwerkelijke overdracht heeft plaatsgevonden. Normaal gesproken vindt de overdracht van de sleutels pas plaats bij de ondertekening van de [leveringsakte] bij de notaris. De koper betaalt dan ook de koopsom en ontvangt de sleutel van de woning. In sommige gevallen wil een koper al eerder in de woning. Zeker als de woning leegstaat, vindt een verkoper dit vaak ook prima. Belangrijk is wel dat deze afspraak formeel wordt vastgelegd zodat duidelijk is wat er gebeurt in geval van schade. Want stel dat de toekomstige kopers het huis paars schilderen of er wordt ingebroken, en wie betaalt eigenlijk de energiekosten? Al deze afspraken leg je vast in een officiële verklaring die je laat opstellen bij de notaris.

Inspectie van de woning

Als je besluit dat je de koper eerder toegang wil geven tot je woning, is het belangrijk om eerst de woning te inspecteren. Normaal gesproken vindt de [eindinspectie]{.ul} plaats op de dag van de overdracht, maar als je instemt met een sleutelverklaring dan inspecteer je de woning op de dag van de sleuteloverdracht. Samen met de koper loop je door de woning en controleer je of de woning in de afgesproken staat is. Ook noteer je de meterstanden van gas, water en licht. Spreek ook duidelijk af welk gebruik is toegestaan. Stel dat de koop uiteindelijk toch niet doorgaat, wil je niet dat de badkamer of keuken er uitgehaald is. Vanaf het moment van de sleuteloverdracht is de koper aansprakelijk bij schade aan de woning. De koper moet dus ook een opstalverzekering hebben, bij het risico van brand bijvoorbeeld is dit echt geen overbodige luxe.

Toestemming van de bank

Vergeet als verkoper ook niet de hypotheekbank om toestemming te vragen voor het geven van een sleutelverklaring. Alle hypotheekverstrekkers hebben in de hypotheekakte opgenomen dat zij toestemming moeten geven voor het verhuren óf in gebruik geven van het huis aan een ander. Als verkoper moet jij dus toestemming vragen aan jouw bank. Spreek je met de koper een vergoeding af per dag dat hij al in jouw huis aan de slag gaat? Let dan goed op dat er geen huurovereenkomst ontstaat. Bij een huurovereenkomst is jouw hypotheekrente namelijk niet meer aftrekbaar én als de koop eventueel ontbonden wordt, kan de koper bij een huurovereenkomst een beroep doen op huurbescherming.

Overdrachtsbelasting

En hoe zit het eigenlijk met de overdrachtsbelasting? De Belastingdienst zou de sleutelovereenkomst wel eens als een economische transactie kunnen zien, ook al is de daadwerkelijke overdracht nog niet voltrokken. Ziet de Belastingdienst het sleutelcontract inderdaad als overdracht, dan zijn koper én verkoper aansprakelijk voor het voldoen van de [overdrachtsbelasting]{.ul}. De koper moet binnen één maand na de economische overdracht aangifte doen en jij als verkoper binnen twee weken. Let daar goed op!

Sleuteloverdracht huis; wel of niet?

Of je nu wel of niet besluit de koper eerder toegang tot je woning te geven, is helemaal aan jou. Wij raden je alleen wel aan om nooit zomaar de sleutel aan een koper te geven. Het lijkt misschien onschuldig, maar de risico's en financiële gevolgen kunnen echt heel groot zijn. Ga dus altijd naar de notaris en hou je sleutel zo lang mogelijk in je zak.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Wat betekent vrij op naam?

Volgende
Volgende artikel

Wat is een leveringsakte of akte van levering?

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL