Vorige
Vorige artikel

Eindinspectie hier moet je op letten

Volgende
Volgende artikel

Wat kost een makelaar?

Geplaatst op 9/17/2020

Prinsjesdag 2020: De 5 belangrijkste veranderingen op de woningmarkt

Leestijd: 2 minuten

Hoewel Prinsjesdag er dit jaar iets anders uit zag dan normaal betekent het niet dat er minder plannen bekend zijn gemaakt. De miljoenennota brengt een aantal veranderingen met zich mee die invloed hebben op de woningmarkt. De belangrijkste veranderingen die betrekking hebben op het kopen of verkopen van een huis hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Een verandering die de afgelopen weken al vaker voorbij is gekomen, het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis kopen. Om dit te compenseren moeten kopers die een huis kopen om het vervolgens te verhuren, beleggers, en ouders die een huis voor hun studerende kind kopen niet 2, maar 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Middels deze maatregel hoopt het kabinet starters in de woningmarkt een betere positie te geven.

Hoogste tarief hypotheekrenteaftrek daalt

Een andere verandering die vanaf 2021 van kracht gaat, is de daling van het hoogste tarief bij de hypotheekrenteaftrek. Dit tarief daalt met 3 procent voor huiseigenaren die een jaarinkomen hebben hoger dan € 68.507. Het aftrekpercentage gaat hiermee van 46 procent naar 43 procent. In 2022 daalt het tarief met nog 3 procent naar 40 procent en het jaar daarna wordt het tarief 37,05 procent. Iets om in de gaten te houden dus!

Belasting op aardgas omhoog

Een tegenvaller voor mensen die veel aardgas gebruiken, de belasting daarop gaat omhoog met 3 eurocent per kubieke meter. Het kabinet wil het gasverbruik verminderen, en dit is een maatregel die daar aan moet bijdragen. Wel één pluspuntje, dit jaar krijgt ieder huishouden 31 euro energiebelasting terug. Hierdoor zal de verhoogde aardgasbelasting niet voor iedereen merkbaar zijn zijn. Maar mensen met een slecht geïsoleerd huis voelen deze maatregel wel zeker in hun portemonnee. Eenmalige huurverlaging scheefwoners Ten slotte hebben de zogenoemde scheefwoners (huurders van een sociale woning die te weinig verdienen om de woning te kunnen betalen) een meevaller. De huur wordt eenmalig verlaagd tot de eerste zogenoemde aftoppingsgrens (619,01 euro voor een- en tweepersoonshuishoudens, 663,40 euro voor drie- en meerpersoonshuishoudens). Dit betekent dat scheefwoners gemiddeld 40 euro per maand gaan besparen.

Welke maatregel heeft op jou de meeste invloed?

*Nog niet alle maatregelen zijn definitief, over een aantal moet nog gestemd worden.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Eindinspectie hier moet je op letten

Volgende
Volgende artikel

Wat kost een makelaar?

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL