Vorige
Vorige artikel

Checklist Huis Kopen

Volgende
Volgende artikel

Bieden op je droom huis

Geplaatst op 10/7/2020

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Leestijd: 3 minuten

Ontbindende voorwaarden: dit zijn de 7 belangrijkste!

Je wilt niets liever dan je handtekening zetten onder het koopcontract van jouw droomhuis. Maar als er iets niet goed gaat, wil je niet dat het koopcontract van jouw droomhuis veranderd in een nachtmerrie. Wettelijk heb je na het tekenen van het koopcontract drie dagen bedenktijd. Zonder opgaaf van redenen kun je in deze periode onder de koop uit. En, met de volgende zeven ontbindende voorwaarden in het koopcontract weet je zeker dat je goed zit.

Belangrijkste ontbindende voorwaarden

We hebben de zeven belangrijkste ontbindende voorwaarden voor een koopcontract voor je op een rij gezet. Welke ontbindende voorwaarden het beste passen bij jouw situatie kun je eventueel overleggen met een aankoopmakelaar of met je financieel adviseur. Maar ook hier geldt 'mee verlegen is beter dan om verlegen', oftewel je doet er eigenlijk altijd verstandig aan om deze ontbindende voorwaarden op te nemen in je koopcontract.

1. Onder voorbehoud van financiering

De bekendste ontbindende voorwaarde bij de koop van een huis is het voorbehoud van financiering. Krijg je de financiering niet tijdig rond? Dan moet je vaak een boete betalen aan de verkoper. De boete is meestal 10% van de koopprijs. Verder geldt er ook een boete voor het te laat opleveren of afnemen van een woning. Deze boete is 0,3% van koopsom per dag dat je te laat bent. Moet je nog een hypotheek afsluiten voor jouw woning bij een bank, verzekeraar of andere geldverstrekker? Dan is het wijs om een financieringsvoorbehoud op te nemen in de ontbindende voorwaarden. Let op dat je deze voorwaarde zowel opneemt in het koopcontract als bij het uitbrengen van een bod. Krijg je de financiering niet rond, dan kun je onder de koop uit zónder dat je de verkoper een boete moet betalen.

2. NHG als ontbindende voorwaarde toevoegen

Woningen tot € 310.000 inclusief kosten koper (€328.600 voor woningen met energiebesparende voorzieningen) komen in aanmerking voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met de NHG beperk je de financiële risico's van een koopwoning. Je betaalt eenmalig 0,7% over het totale bedrag van je hypotheek en ontvangt een lagere rente van de geldverstrekker. Zeker als je rekening houdt met een restschuld bij verkoop van de woning in de toekomst, is het verstandig om de mogelijkheid voor de Nationale Hypotheek Garantie te onderzoeken. Onder de ontbindende voorwaarden in het koopcontract laat je opnemen dat de koop niet doorgaat als je geen Nationale Hypotheek Garantie krijgt.

3. Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Bij de ontbindende voorwaarde 'bouwkundige keuring' geef je een maximaal bedrag op dat je aan de herstelwerkzaamheden van je nieuwe huis kwijt wilt zijn. Na inspectie van de woning ontvang je een bouwtechnische keuring met alle geconstateerde defecten en een schatting van de herstelkosten. Zijn de kosten op de bouwkundige keuring hoger dan jij begroot hebt? Dan heb jij het recht om af te zien van de koop. Ook kun je opnieuw met de verkoper in onderhandeling. Je kunt hem bijvoorbeeld vragen om voor een bepaalde datum een aantal delen van het huis te repareren.

4. Omgevingsvergunning aanvragen voor bouwen of slopen

De nieuwe woning heeft een goed geraamte, maar om er jouw droomhuis van te maken moet je wel grondig verbouwen of slopen. Heeft dit gevolgen voor de omgeving of het milieu? Grote kans dat je een vergunning nodig hebt van de gemeente. Zonder deze vergunning kun jij de woning niet geheel naar jouw wensen aanpassen. Spreek daarom met de verkoper af dat je in de ontbindende voorwaarden opneemt dat de koop pas doorgaat als jij zeker weet dat je een vergunning krijgt voor je plannen.

5. Woonvergunning aanvragen voor verblijf

Wil je een loods of bedrijfspand verbouwen en geschikt maken voor bewoning? Check dan of je een woonvergunning moet aanvragen bij de gemeente. Alleen met een woonvergunning mag je na de koop in het pand wonen. Spreek met de verkoper af dat de woonvergunning een van de ontbindende voorwaarde is. Geeft de gemeente geen toestemming voor bewoning, dan gaat de koop niet door.

Verwacht je dat het lastig is om je huidige huis te verkopen? Dan kun je ook onderstaande ontbindende voorwaarden opnemen bij het doen van een bod en in het voorlopige koopcontract.

6. Ontbindende voorwaarde restschuld

Als verkoper kun je bij de ontbindende voorwaarden ook rekening houden met een eventuele restschuld. Je neemt dan in het koopcontract op dat je jouw huis alleen wilt verkopen als je zeker weet dat de bank, waar jij je hypotheek hebt afgesloten, een eventuele restschuld financiert. Lukt dit niet, dan kun je de koopovereenkomst dankzij deze ontbindende voorwaarde nog ontbinden.

7. No-risk clausule

Als je in de ontbindende voorwaarden een no-risk clausule opneemt, kun je een nieuwe woning kopen zonder dat je eigen woning verkocht is. Je spreekt dan met de eigenaar van het nieuwe huis een aantal voorwaarden af (los van de andere ontbindende voorwaarden), waaronder de termijn waarbinnen je moet verkopen. Lukt het jou niet om binnen de afgesproken termijn jouw woning te verkopen? Dan kun je afzien van de koop van het nieuwe huis. Verkoop jij jouw huis binnen de afgesproken termijn? Dan ben je direct eigenaar van de nieuwe woning!

Succes! Maar met deze ontbindende voorwaarden kan het bijna niet meer misgaan.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Checklist Huis Kopen

Volgende
Volgende artikel

Bieden op je droom huis

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL