Vorige
Vorige artikel

Bieden op je droom huis

Volgende
Volgende artikel

Eindinspectie hier moet je op letten

Geplaatst op 9/29/2020

Wat betekent kosten koper nu eigenlijk?

Leestijd: 3 minuten

Wat is Kosten Koper?

De meeste huizen worden 'kosten koper' (k.k.) verkocht. Maar wat betekent kosten koper nu eigenlijk en welke kosten vallen onder kosten koper? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat zijn kosten koper?

Met kosten koper (oftewel k.k.) worden alle bijkomende kosten bedoeld voor de aanschaf van een huis. Maar welke kosten zijn dit? Om precies te zijn bestaan kosten koper uit overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale kosten. Als je een huis koopt, is de koopsom van de woning de grootste uitgave. Gelukkig hoef je dat niet in één keer zelf te betalen met eigen geld en kun je via een hypotheek de kosten spreiden en terugbrengen tot een overzichtelijk maandbedrag. In het hele proces van het verkopen of kopen van je huis, heb je nog genoeg bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies & bemiddeling, taxatie, keuringen en bankgarantie.

Kosten uitgesplitst

Terug naar de kosten koper. Zoals gezegd zijn dit dus de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale kosten bij aankoop van de woning. Maar wat valt onder kosten koper? We splitsen de kosten voor je uit.

  • verdrachtsbelasting - de overdrachtsbelasting betaal je om de eigenaar van het pand te worden. In 2020 bedraagt deze 2% voor woningen (niet aftrekbaar). 

  • #Notariskosten - dit zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor het opstellen van de leveringsakte en het passeren van de akte.

  • Kosten registratie kadaster - als je een huis koopt moet je dit verplicht melden bij het kadaster. Zij wijzigen dan de eigenaar en de hypotheekrechten. De hoogte van de kosten hiervan zijn voor jouw rekening en betaal je via de notaris.

De kosten die je bij de notaris maakt voor het afsluiten van de hypotheek vallen niet onder de k.k., al vindt het passeren van de akte en registratie van de hypotheek meestal op hetzelfde moment plaats.

Kosten koper berekenen

De vraag 'wat is kosten koper?' is nu beantwoord. Blijft nog wel de vraag staan hoe hoog de k.k. zijn en hoe bereken kosten koper? Is er een vast percentage kosten koper en hoeveel procent is kosten koper dan precies? De hoogte van de kosten koper is afhankelijk van een aantal zaken: de koopsom van de woning en het tarief van de notaris. Er is geen wettelijk kosten koper percentage, wél een vast percentage overdrachtsbelasting. Namelijk 2% van de koopsom en helaas niet aftrekbaar. De notariskosten zijn afhankelijk van het tarief van jouw notaris. Gemiddeld liggen notariskosten voor de overdracht van een huis rond de duizend à tweeduizend euro. Plus dus nog de bijkomende kosten die je als koper ook maakt.

Financieren kosten koper

Afhankelijk van de koopsom van je huis, kunnen de kosten huis kopen mee- of tegenvallen. Hoe dan ook; het zou prettig zijn als je kosten koper meefinancieren want niet iedereen heeft voldoende eigen geld om alle bijkomende kosten te betalen. Bij de aankoop van een huis kan je maximaal 100% van de waarde van de woning financieren met je hypotheek. De kosten koper kun je dus niet altijd (volledig) meefinancieren in de hypotheek en zul je op een andere manier moeten betalen. Klein voordeel is dat bij de koop van een huis sommige kosten fiscaal aftrekbaar zijn, maar dit zijn alleen de kosten die je maakt voor het verkrijgen van financiering voor de woning: de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en het registreren bij het kadaster en de kosten die je maakt voor de hypotheek wanneer er gevraagd wordt om een bouwkundig rapport en een taxatie. Ook de kosten die je maakt voor de nationale hypotheek garantie zijn fiscaal aftrekbaar.

Nieuwbouwwoning

Het tegenovergestelde van kosten koper is 'vrij op naam'. Wanneer je een huis vrij op naam koopt, betaal je geen notariskosten voor de overdracht en inschrijving bij het kadaster en ook geen overdrachtsbelasting. Vrij op naam zie je niet vaak bij een bestaande woning, maar wel altijd bij nieuwbouwhuizen. Dat betekent niet dat je helemaal geen kosten maakt voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. De kans is groot dat de verkoper bepaalde kosten verwerkt heeft in de prijs. Ook moet je nog altijd een hypotheek afsluiten en heb je bijkomende kosten. Vaak kan je hypotheekadviseur je goed adviseren over financiering.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Bieden op je droom huis

Volgende
Volgende artikel

Eindinspectie hier moet je op letten

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL