Vorige
Vorige artikel

Woningfotografie: uitbesteden of zelf aan de slag?

Volgende
Volgende artikel

Ik verkoop mijn huis zelf

Geplaatst op 7/13/2020

De huizenmarkt na Corona

Leestijd: 2 minuten

Tijdens de intelligente lockdown waren we aan onze huizen gekluisterd. Voor de één een verademing, voor de ander een bevestiging dat het toch écht tijd is om op zoek te gaan naar een andere woning. Maar hoe is het nu gesteld met de huizenmarkt? Welke invloed heeft het coronavirus op het woningaanbod en de huizenprijzen? Brickler zet de feiten voor je op een rij.

Woningaanbod blijft stijgen

Het coronavirus lijkt eerder een positief dan een negatief effect te hebben op het woningaanbod. Is het voorjaar altijd een drukke periode voor makelaars, dit jaar werden er in het tweede kwartaal wekelijks meer huizen te koop gezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor veel mensen bleek de lockdown het laatste zetje dat zij nodig hadden om te verhuizen. Niet zozeer omdat ze een recessie verwachten, maar omdat ze nu ervaren dat extra ruimte toch wel prettig is. Wat cijfers:

  • Het aantal woningen dat te koop aangeboden werd, lag in april 3% hoger dan voor de uitbraak van het coronavirus. Ondanks deze stijging in het woningaanbod, is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt.

  • De krapte op de woningmarkt blijkt ook uit het het aantal bezichtingen per woning. Vlak voor de lockdown waren dit er gemiddeld 24 per woning. Tijdens de lockdown daalde dit aantal iets, maar bleef met gemiddeld 18,4 bezichtigingen per woning nog altijd hoger dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Huizenprijzen gaan licht dalen

En hoe is het gesteld met de huizenprijzen, blijven die ook stijgen? De Nederlandse Bank (DNB) verwacht van wel. Een voorzichtige prognose van de bank laat nog een lichte stijging zien. Dat blijkt ook uit de cijfers: meer dan de helft van de woningen die verkocht zijn in het tweede kwartaal, ging weg boven de vraagprijs. Volgens makelaarsvereniging NVM heeft de coronacrisis nauwelijks vat op de woningmarkt. Toch verwacht de DNB aan het einde van dit jaar een daling. De woningmarkt loopt doorgaans iets achter bij de economie en zal, pas als de gevolgen van de lockdown in volle omvang duidelijk zijn, een prijsdaling volgen. Volgens DNB zullen de huizenprijzen volgend jaar 2,1% lager zijn dan dit jaar en het jaar daarop zelfs 3,7% lager.

Creatieve verkoop

Tijdens de lockdown moesten sociale contacten zoveel mogelijk worden vermeden. Dit maakte het lastig om huizen te bezichtigen. Toch vonden verkopers en makelaars creatieve oplossingen en organiseerde Makelaarsland bijvoorbeeld het Facebook Live Open Huis. Via een live videoverbinding konden geïnteresseerden direct meekijken en op een later moment nog eens terugkijken. Tijdens de live bezichtiging konden kijkers via Whatsapp ook meteen vragen stellen aan de verkoper. Eén huis werd zelfs na een Facebook Live sessie verkocht onder voorbehoud van een ‘echte’ bezichtiging. Nu de maatregelen versoepeld zijn, blijft het toch een interessant alternatief dat je als verkoper extra mogelijkheden biedt om zélf je huis te verkopen.

Zelf je huis verkopen

Als de lockdown ons één ding geleerd heeft, is het wel dat we als maatschappij flexibeler zijn dan we dachten. Ineens konden we (bijna) allemaal thuiswerken, vergaderden we met (on)gemak online en knipte een enkeling zelfs gewoon zijn eigen haar. Voor sommige dingen heb je echte vakmensen nodig, maar sommige dingen kan je ook prima zelf. Zoals je huis verkopen. Bij Brickler wisten we dat al en helpen we je graag stap-voor-stap je huis te verkopen via ons woonplatform. Brickler rekent hiervoor een vast bedrag van €349, ongeacht de waarde van je woning. Van advertentie tot sleuteloverdracht, we ondersteunen je bij elke stap samen met de beste dienstverleners. Dus waar wacht je nog op?

Ja, ik ga zelf mijn huis verkopen via Brickler!

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Woningfotografie: uitbesteden of zelf aan de slag?

Volgende
Volgende artikel

Ik verkoop mijn huis zelf

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL