Vorige
Vorige artikel

Aftrekbare kosten bij de aangifte inkomstenbelasting

Volgende
Volgende artikel

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Geplaatst op 10/17/2020

Checklist Huis Kopen

Leestijd: 4 minuten

Checklist huis kopen: wat je niet moet vergeten

Je bent eruit: je gaat een huis kopen! Eindelijk een plek die écht van jou is en waar je het helemaal naar je zin kunt maken. Je kunt niet wachten om je vrienden te vragen en een knallende housewarming te organiseren. Maar voordat het zover is, moet er nog een heleboel gebeuren. Want of het nu je eerste koophuis is of niet, een huis kopen is altijd een spannende en indrukwekkende gebeurtenis. Om je te helpen het proces in goede banen te leiden, hebben we een Checklist Huis Kopen voor je gemaakt. Zo kun je goed voorbereid en stap voor stap het proces doorlopen zonder bang te zijn dat je iets vergeet.

Stap 1: Je budget bepalen

De eerste stap bij het kopen van een huis is het bepalen van je budget. Zo weet je precies wat je kunt uitgeven en kun je gericht naar woningen gaan kijken. Je budget bepaal door je te berekenen wat het maximale bedrag aan hypotheek is dat je kunt lenen, al je maandelijkse lasten op een rij te zetten en te onderzoeken hoeveel eigen geld je kunt inbrengen. Als je al deze bedragen duidelijk hebt, weet je wat je wat je maximaal te besteden hebt en kun je op zoek!

Stap 2: Oriënteren

Misschien wel de leukste stap op de checklist kopen huis: oriënteren. Maak wel eerst een wensenlijstje om het aantal huizen dat in aanmerking komt te beperken. Bedenk waar je graag wilt wonen en denk daarbij niet alleen aan de stad of het dorp waar je wilt wonen, maar ook aan de omgeving: hou je van drukte of ben je juist een buitenmens, wil je dichtbij voorziengingen wonen of juist afgelegen. Breid je zoekgebied ook vast uit voor het geval je niet direct iets vindt op je voorkeurslocaties. Denk ook aan de maximale reistijd naar je werk, school, familie en vrienden.

Vervolgens maak je een wensenlijstje voor jouw ideale woning:

  • nieuwbouw of bestaande bouw;

  • type woning (appartement, rijtjeshuis, hoekwoning, twee-onder-een-kap);

  • een kluswoning of een huis waar je zo in kunt;

  • aantal m2 woonoppervlak;

  • aantal slaapkamers;

  • specifieke wensen, zoals een ligbad, open haard, tuin op het zuiden, enz.

Houd ook alvast rekening met je toekomstplannen. Misschien denk je aan gezinsuitbreiding of wil je later een bedrijf aan huis beginnen, en bepaal welke wensen prioriteit hebben. Een woning die aan al je wensen voldoet, vind je niet zomaar dus zet je wensen op volgorde van prioriteit en bedenk waar je nieuwe woning echt absoluut aan moet voldoen.

Stap 3: Op zoek!

Het echte zoeken is begonnen! Je struint alle makelaarskantoren af en houdt het internet nauwlettend in de gaten zodat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe huizen in het aanbod. Alhoewel je niet echt de eerste bent natuurlijk, een makelaar heeft vaak toch een streepje voor en weet eerder wat er te koop komt. Een optie is dus om zelf ook een makelaar in de arm te nemen, een zogeheten aankoopmakelaar. Die gaat met jouw wensenlijstje in de hand op zoek naar woningen, geeft je tips en regelt bezichtigingen voor je.

Stap 4: Huis bezichtigen

Heb je een paar interessante woningen op het oog? Maak dan zelf een afspraak of geef aan bij je makelaar dat je deze wilt bezichtigen. Ben je geïnteresseerd in een specifieke woning, ga dan zeker nog een tweede keer kijken. Bij een tweede bezichtiging zie je toch weer andere dingen. Stel ook actief vragen tijdens een bezichtiging, bijvoorbeeld over de bouwkundige staat van de woning. Ga je met een makelaar? Vraag hem ook om tips tijdens de bezichtiging, hij is tenslotte een expert. Een van onze tips is om ook in de gaten wanneer er weer een [NVM Open Huizen Dag] op het programma staat. Dat is namelijk een mooie gelegenheid om verschillende woningen op één dag te bezichtigen.

5. Bieden

Misschien was het liefde op het eerste gezicht of heb je tientallen woningen bekeken; hoe dan ook je hebt je droomhuis gevonden! Na 'woning kijken' volgt 'woning kopen' en is het tijd om een bod uit te brengen. Dat is een spannend proces waarbij je vast veel vragen hebt. We hebben hier ook een [blog] geschreven met tips om een perfecte biedingstrategie te ontwikkelen. Belangrijkste is in ieder geval dat je rekening houdt met je maximale budget. Vergeet ook niet de bijkomende kosten die het kopen van een huis altijd met zich meebrengen. Voor het vinden van de juiste hypotheek kun je terecht bij een financieel adviseur. Makelaars werken vaak samen met hypotheekadviseurs en wij hebben natuurlijk ook een netwerk van experts die graag voor je aan de slag gaan.

6. Voorlopig koopcontract tekenen

Inmiddels ben je uit de onderhandelingen en heeft de verkoper je bod geaccepteerd! Tijd om je handtekening te zetten onder het voorlopig koopcontract. In het voorlopig koopcontract staan, naast de prijs van de woning, nog meer belangrijke dingen zoals de datum van overdracht, overname van spullen en ontbindende voorwaarden. Wil je toch nog van de koop afzien? Tot drie dagen na ondertekening van het koopcontract kun je de koop nog ontbinden.

7. Op zoek naar een geschikte notaris

Is je hypotheekaanvraag rond en heb je het koopcontract getekend? Gefeliciteerd! Je bent nu bijna de eigenaar van je nieuwe woning. Tijd om op zoek te gaan naar een notaris die de overdracht van de woning officieel maakt. Via degoedkoopstenotaris.nl kun je gratis meerdere offertes opvragen en gemakkelijk prijzen vergelijken. Of maak gebruik van een van de notarissen in ons netwerk.

8. Verhuizen

Alles is rond, je bent eigenaar van je jouw droomhuis! Alleen nog het laatste puntje op de checklist huis kopen en dan ben je klaar. Oké, verhuizen is niet bepaald een eenvoudig klusje waar ook weer veel bij komt kijken, maar ook dat kun je in goede banen leiden door een checklist te gebruiken. En schroom vooral niet om vrienden en familie te vragen of ze een handje willen helpen. Zo wordt verhuizen leuk en gezellig!

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Aftrekbare kosten bij de aangifte inkomstenbelasting

Volgende
Volgende artikel

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL