Ga direct naar inhoud

Checklist huis kopen: stap voor stap naar je eigen woning

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Ben je van plan om een huis te kopen? Leuk! Je kunt vast niet wachten om je vrienden uit te nodigen voor een housewarming in je nieuwe paleisje. Maar voordat het zover is, moet er nog een heleboel gebeuren. Of het nu je eerste koophuis is of niet, een huis kopen is altijd heel spannend en er komt van alles bij kijken. Om je te helpen met het hele proces hebben we deze checklist huis kopen gemaakt. Zo houd je mooi het overzicht en weet je zeker dat je niks vergeet.

1. Je budget bepalen

De eerste stap op de checklist huis kopen is om je budget in kaart te brengen. Op die manier weet je precies wat je financiële mogelijkheden zijn.

Heb je alles op een rijtje gezet? Schrijf dan het maximale bedrag op dat je kunt betalen voor je koopwoning. Door naar stap 2!

2. Oriënteren

In stap 2 van de checklist ga je je oriënteren: welke huizen komen in aanmerking? Pak een vel papier of maak een documentje aan op je computer en vul hier de volgende punten in:

Locatie

Bedenk in welke stad of welk dorp je graag zou willen wonen. Heb je ook al bepaalde wijken in gedachten? Schrijf die dan op en zet ze op volgorde van je voorkeur.

Bepaal verder alvast een wat groter zoekgebied. Mocht het niet lukken om een woning te vinden op je voorkeurslocaties, dan kun je wat breder gaan zoeken. Denk hierbij aan de maximale reistijd die je wilt hebben voor je werk, school, familie en vrienden.

Wensenlijstje woning

Maak een wensenlijstje voor je koopwoning. Denk hierbij aan:

  • Nieuwbouw of bestaande bouw
  • Een kluswoning of een woning waar je zo in kunt
  • Type woning (appartement, rijtjeshuis, hoekwoning, twee-onder-een-kap)
  • Aantal m2 woonoppervlak
  • Aantal slaapkamers
  • Specifieke wensen, zoals een bad, open haard, tuin op het zuiden, enz.

Houd ook alvast rekening met je toekomstplannen. Misschien denk je aan gezinsuitbreiding of wil je later een bedrijf aan huis beginnen.

Welke wensen hebben prioriteit

Een woning die aan al je wensen voldoet, vind je niet zomaar. Vaak zul je wel wat concessies moeten doen.

Zet je wensen op volgorde van prioriteit en bedenk waar je nieuwe woning echt absoluut aan moet voldoen. Bijvoorbeeld, minimaal 2 slaapkamers en een tuin/balkon. Op de overige punten kun je dan eventueel concessies doen.

3. Op zoek

We zijn aangekomen bij stap 3 van de checklist huis kopen. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar geschikte woningen!

Je kunt dit zelf doen of een aankoopmakelaar inschakelen. Neem je een makelaar in de arm? Spreek dan samen je wensenlijstje door dat je hebt opgesteld in stap 2 van de checklist.

Online kun je al gelijk veel woningen vinden die te koop staan. Denk aan sites als Funda. Je kunt je ook aanmelden bij een makelaar met een specifieke zoekopdracht.

Tip

Maak gebruik van de extra mogelijkheden die huizensites bieden. Bij Funda kun je bijvoorbeeld zoekopdrachten opslaan. Ook kun je instellen dat je een bericht krijgt als er nieuwe huizen op Funda verschijnen die aan jouw wensen voldoen. Dat kan via e-mail of als pushmelding in de Funda app. Zo ben je altijd gelijk op de hoogte.

4. Bezichtigen

Heb je enkele woningen op het oog? In stap 4 van de checklist gaan we woningen bezichtigen.

Op onze site vind je enkele handige tips voor de bezichtiging. Zo weet je precies waar je allemaal op moet letten als je gaat kijken naar een koopwoning.

Houd ook in de gaten wanneer er weer een NVM Open Huizen Dag op het programma staat. Dat is een mooie gelegenheid om verschillende huizen op één dag te bezichtigen.

Tip

Ben je geïnteresseerd in een woning, ga dan zeker nog een tweede keer kijken. Bij een tweede bezichtiging kijk je toch weer met een andere blik en kun je op specifieke dingen letten. Stel ook actief vragen tijdens een bezichtiging, bijvoorbeeld over de bouwkundige staat van de woning. Zo voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan, zoals verborgen gebreken.

5. Bieden

In stap 5 van de checklist wordt het pas echt spannend. Heb je serieuze interesse in een woning, dan is het tijd om te gaan bieden!

Houd rekening met je maximale budget en breng een bod uit om de onderhandelingen te openen. Heb je een aankoopmakelaar, dan kan hij of zij je hierbij helpen.

Wil je leren onderhandelen als een echte pro? Lees dan ons artikel voor het bepalen van een succesvolle biedingsstrategie. Zo haal je maximaal resultaat bij het bieden op een woning.

Hypotheek regelen: zo doe je dat

  • Bereken je maximale hypotheek Als je gaat bieden op een woning, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Op onze site kun je zelf je maximale hypotheek berekenen.
  • Maandlasten op een rijtje zetten Als je inzicht hebt in je vaste maandelijkse lasten, weet je precies hoeveel je maximaal kunt betalen aan hypotheek. Let er dan wel op dat hypotheeklasten zijn onder te verdelen in bruto en netto lasten. Bruto betaal je hypotheekrente en aflossing. Om je netto maandlasten te berekenen, moet je ook rekening houden met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek.
  • Verzamelen van documenten Verzamel alle documenten die je nodig hebt voor je hypotheekaanvraag. Denk aan jaaropgaven en de belastingaangiften van de afgelopen drie jaar. Bij je hypotheekverstrekker kun je checken welke documenten je moet aanleveren. Sluit je je hypotheek af bij Nationale-Nederlanden? Vraag dan aan je hypotheekadviseur welke documenten je nodig hebt.
  • Kies de juiste hypotheek Wat voor jou de juiste hypotheek is, hangt af van je wensen en persoonlijke situatie. Wordt het een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Ga je voor twintig of dertig jaar? Rentevast of variabel? Een hypotheekadviseur kan je vertellen wat in jouw situatie de beste keus is.

6. Voorlopige koopovereenkomst tekenen

Heeft de verkoper je bod geaccepteerd? Dan gaan we door met stap 6 van de checklist huis kopen: de voorlopige koopovereenkomst tekenen.

Naast de prijs van de woning staan er nog meer belangrijke dingen in de koopovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan de datum van overdracht, overname van spullen en ontbindende voorwaarden, zoals het financieringsvoorbehoud. Wil je alsnog van de koop afzien? Tot drie dagen na ondertekening van de koopovereenkomst kun je de koop nog ontbinden.

7. Op zoek naar een geschikte notaris

Is je hypotheekaanvraag rond en heb je de koopovereenkomst getekend? Gefeliciteerd! Je bent bijna eigenaar van je nieuwe woning.

Nu kun je op zoek naar een notaris voor de overdracht van de woning. Via degoedkoopstenotaris.nl kun je gratis meerdere offertes opvragen en gemakkelijk prijzen vergelijken.

8. Verhuizen

De grootste hobbels zijn nu achter de rug: de koop is helemaal rond! Straks kun je heerlijk genieten van je eigen huis. Maar eerst staat de verhuizing nog op de planning.

Ook bij het verhuizen komt weer heel wat kijken. Lees onze verhuistips om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. En wil je zeker zijn dat je niks vergeet? Bekijk dan ook even onze handige checklist verhuizen.



Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen