Vorige
Vorige artikel

Wat is een leveringsakte of akte van levering?

Volgende
Volgende artikel

Checklist Huis Kopen

Geplaatst op 10/23/2020

Aftrekbare kosten bij de aangifte inkomstenbelasting

Leestijd: 3 minuten

Welke kosten zijn aftrekbaar bij aankoop huis

Je hebt misschien wel eens gehoord dat kosten die je maakt bij het kopen van een huis, aftrekbaar zijn bij de aangifte inkomstenbelasting. Maar hoe zit dat nu eigenlijk en welke kosten mag je aftrekken en wanneer? We hebben het voor je uitgezocht en op een rij gezet.

Kosten aankoop woning

Om welke kosten gaat het nu eigenlijk als we het hebben over aftrekbare kosten aankoop woning? Als je een woning koopt ben je niet alleen geld kwijt aan de koopsom van de woning, maar ook aan allerhande experts die voor jou diensten verrichten. Denk aan de makelaar, de bouwtechnisch inspecteur, de hypotheekadviseur en de notaris. Gelukkig hoef je die kosten niet allemaal uit eigen zak te betalen, maar kan je die meefinancieren in je hypotheek. Daarnaast kan je een deel van de kosten die je maakt voor de aankoop van een huis ook aftrekken van de belasting.

Kosten aankoopmakelaar aftrekbaar?

Laten vooraan in het proces beginnen. Je hebt een prachtig huis gezien waar je meteen verliefd op werd. Het is helemaal in jouw sfeer en staat ook nog eens op de perfecte locatie. Kortom, je wilt er wonen! Om er zeker van te zijn dat dit huis van jou wordt, neem je voor de aankoop van de woning een makelaar in de arm. De bemiddelingskosten voor de aankoop vind je het meer dan waard, ook als je bedenkt dat de makelaarskosten voor de aankoop van de woning niet aftrekbaar zijn. Je leest het goed, deze kosten zijn niet aftrekbaar. Heb je de kosten voor de aankoop van de woning meegefinancierd in de eigenwoningschuld, dan is de rente die je maandelijks betaalt wél aftrekbaar van de belasting. De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek dat dient om de woning aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden en waarover je de rente mag aftrekken. De kosten als zodanig zijn dus niet aftrekbaar, maar de rente over het hiervoor geleende bedrag is wél aftrekbaar.

Hypotheekadvies en afsluitkosten

De vraag 'zijn makelaarskosten aftrekbaar?' kunnen we dus met nee beantwoorden. Maar wat zijn dan wel aftrekbare kosten eigen woning? De aankoopmakelaar heeft ervoor gezorgd dat je het perfecte huis gekocht hebt. Nu nog de financiering rond krijgen en een hypotheek afsluiten! Er zijn niet veel mensen die geheel op eigen houtje een hypotheek afsluiten. Waarom zou je ook als er mensen zijn die er veel meer verstand van hebben dan jij én als je bedenkt dat je de kosten voor het hypotheekadvies en de kosten voor het afsluiten van de hypotheek mag aftrekken van je aangifte inkomstenbelasting. Vraagt de hypotheekbank om een taxatie van de woning, dan zijn ook de taxatiekosten aftrekbaar. Bij het afsluiten van een hypotheek maakt de notaris een hypotheekakte op en registreert . Let op dat deze notariskosten aftrekbaar zijn maar de notariskosten voor het passeren van de transportakte en de bijbehorende kadastrale rechten van de woning zijn dit níet! Voor het inschrijven van de hypotheek zijn kadasterkosten aftrekbaar. Binnen de hypothecaire kosten is ook de bereidstellingsprovisie aftrekbaar. De bereidstellingsprovisie is een bedrag dat de hypotheekverstrekker in rekening kan brengen als de offerte moet worden verlengd.

Nationale Hypotheek Garantie

Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kost je dat nog eens 0,9% van de aankoopsom. Je bent dan wel verzekerd van kwijtschelding van een restschuld bij gedwongen verkoop van je huis. De kosten voor NHG mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn er nog meer aftrekbare kosten. Je kunt dan ook de bouwrente aftrekken, nadat je de voorlopige koopovereenkomst hebt getekend. Heb je een nieuwbouwdepot? Dan moet je de betaalde rente verrekenen met de ontvangen rente en het bedrag dat overblijft is vervolgens aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Een andere interessante aftrekpost is erfpacht: staat jouw huis op grond van iemand anders? Dan betaal je hiervoor erfpacht. Betaal je deze erfpacht maandelijks of jaarlijks aan de eigenaar van de grond? Dan mag je deze kosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Overdrachtsbelasting aftrekbaar?

En hoe zit het met de overdrachtsbelasting, is deze aftrekbaar? En zijn de kosten koper aftrekbaar? Helaas vallen deze onder niet aftrekbare kosten. De overdrachtsbelasting valt samen met de notariskosten onder de vaste kosten koper (k.k.) en zijn niet aftrekbaar. Wel kun je de kosten koper meefinancieren in je eigenwoningschuld en is de maandelijkse rente aftrekbaar.

Hulp

Vind je het na het lezen van dit blog toch nog erg ingewikkeld allemaal? Geen zorgen, Brickler biedt hulp! Onze experts staan voor je klaar en helpen je graag.

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op het verkopen van je huis? Verkoop zelf je huis vanaf € 349 met Brickler.

Vorige
Vorige artikel

Wat is een leveringsakte of akte van levering?

Volgende
Volgende artikel

Checklist Huis Kopen

Brickleris een initiatief vanNationale-Nederlanden

© Copyright 2019-2021 Brickler

Funda.nlJAAP.NL